Tarina herättää tylsänkin asian henkiin – Kiinnostava kerronta toimii monessa tilanteessa

Tarinan kerronta sekä kuvin että sanoin on mainio keino palveluiden ja asioiden ynnä muiden tylsien palikoiden henkiin herättämiseksi.

Tarinallistamisen hyötyjä:

  • Tarinan kautta asioita voi olla helpompi hahmottaa.

  • Tarinaan voi samaistua.

  • Se voi muuten vain herättää kiinnostuksen

  • Tarina voi antaa ajattelemisen aihetta sekä opettaa uusia asioita kepeällä tavalla.

Tarinan avulla voidaan luoda mielikuvia ja vedota tunteisiin. Hyvä tarina jää mieleen ja kiinnostavan tarinan avulla voi myös erottua kaiken sekamelskan joukosta.

Muuan Viestintätoimisto Kukkuu tarjoaa viestintäpalveluita, mutta viestintäpalvelut sellaisenaan ei valitettavasti ole kovin kiinnostava myyntituote. Pelkkä sana ”viestintäpalvelut” ei välttämättä edes kerro kaikille yhtään mitään, joten Kukkuu on nokkelasti keksinyt hieman avata asiaa myymänsä tuotteen taustalla.

Kukkuun ilmeisenä tavoitteena on saada viestintäpalveluiden digiviidakossa seikkaileva potentiaalinen asiakas pysähtymään juuri Kukkuun viestintäpalveluiden äärelle ja saada kyseinen potentiaalinen asiakas vielä vakuutetuksi, että juuri Kukkuulta kannattaa ostaa viestintäpalveluita, mieluiten paljon ja usein, vaikka myös vastaavia palveluita tarjoavat yritykset yrittävät kaikin keinoin pysäyttää potentiaalisen asiakkaan.

Kukkuu kertoo omilla nettisivuilla ja somekanavissa itsestään tarinaa, kuvin sekä sanoin, helposti lähestyttävänä, ei niin vakavahenkisenä, mutta asiantuntevana viestintätoimistona. Tällä se yrittää erottua muista kaltaisistaan. Tarina Kukkuun taustalla on myös ainut laatuaan, joten senkin Kukkuu on halunnut kertoa kaikille omalla nettisivustollaan. Se on sitten toinen asia, jaksaako kukaan käydä lukemassa sitä.

Lisäksi Kukkuu yrittää palvelukuvauksissaan vedota potentiaaliseen asiakkaaseen hyödyn kautta, jonka potentiaalinen asiakas saa hankkimalla Kukkuulta viestintäpalveluita. Kaiken tämän Kukkuu pyrkii myös tekemään omalla persoonallisella äänellään, ei liian virallisesti, mutta silti asiallisesti.

Tarina voi siis olla muutakin kuin ”olipa kerran” -tyyppistä satuilua. Se on, kuten sanottu, asioiden henkiin herättämistä ja laittamista kiinnostavaan muotoon kuvallisesti sekä sanallisesti. Vastaanottajan arvioitavaksi tosin jää onnistuuko tarinoitsija tehtävässään.

Tarinan yhdistäminen asioiden myymiseen ja markkinointiin on kieltämättä myös taitolaji. Tarinaa ei kannata tunkea ihan joka paikkaan ja sopiva määrä tarinointia on sopiva, jotta itse asia ei huku jaaritteluun tyyliin muinaisista roomalaisista.

Yrityksen tarina lienee se tavallisin tarina, johon monen yrityksen nettisivuilla törmää, mutta kuvallista ja sanallista tarinankerrontaa voi hyödyntää myös monessa muussa tilanteessa. Esimerkiksi yrityksen vastuullisuusasioista viestiminen voi olla sopiva paikka hyödyntää tarinankerrontaa, jos siis tarina tyylilajina tuntuu mieluisalta ja se sopii asiayhteyteen.

Ja yllätys, yllätys, meiltä saat tietysti tarinat joka lähtöön, isot ja pienet, oikeat ja keksityt. Oli asiasi mikä tahansa, muotoilemme sen sanalliseksi tai kuvalliseksi tarinaksi kohderyhmäsi huomioon ottaen, joten tarinoimisiin!

-Katri

P:S. Kuvituskuvan meille teki ystävällisesti Dall-e.

Edellinen
Edellinen

Miten yritys voi olla vastuullinen?

Seuraava
Seuraava

Kriisinhallinta viestinnän keinoin