Miten yritys voi olla vastuullinen?

Vastuullisuus koskettaa jokaista yritystä, eikä yrityksen koko määritä vastuullisen toiminnan mahdollisuuksia. Koska sekä toiminimiyrittäjä että pörssiyhtiö voi toimia vastuuttomasti, voi molemmat toimia myös vastuullisesti.

Vastuullisuus koostuu erilaisista osa-alueista, ja jaotteluja on erilaisia. Yksi jaottelu on vastuullisuuden jakaminen taloudelliseen, sosiaaliseen ja ympäristövastuuseen. Yrityksen toiminta vaikuttaa aina ympäristöönsä, ihmisiin ja yhteiskuntaan, hyvässä tai pahassa, ja koska yritys tarvitsee toimiakseen ympäristöään, ihmisiä ja yhteiskuntaa, kannattaa valita hyvät vaikutukset ja minimoida huonot.

Eri osa-alueet voivat käytännössä olla muun muassa tätä:

  • Taloudellinen vastuullisuus: teet harkittuja hankintoja, jotka tukevat yrityksesi tavoitteita.

  • Sosiaalinen vastuullisuus: huolehdit henkilökuntasi kouluttamisesta.

  • Ympäristövastuullisuus: suosit liikkumisessa julkista liikennettä ja pyöräilyä.

Eri osa-alueet voivat toteutua myös käsikädessä: Hankit yrityksesi toimintaan sopivan räätälöidyn koulutuksen, jotta henkilökuntasi voi huomioida ympäristövaikutukset työssään, jolloin esimerkiksi vedenkulutustanne voidaan vähentää ja näin yrityksesi kulut ja ympäristökuormitus vähenevät.

Käytännössä vastuullisuus toteutuu arjen valinnoissasi, mutta pohja tehdään jo yrityksesi strategiassa. Kyse kun on yrityksesi normitoiminnan pyörittämisestä, mutta vastuullisemmin. Ei siis ole tarkoitus kehittää mitään muusta toiminnasta irrallista vastuullisuustoimintaa.

Miten aloittaa vastuullisuustyö?

Helposti, asia kerrallaan.

  1. Pohdi, millä tolalla vastuullisuus on nyt.

  2. Määrittele, mille tolalle vastuullisuuden haluat.

  3. Ala toimia.

  4. Seuraa, miten menee.

Ajatuksia, mitä asioita tarkastella ykkösvaiheessa saat esimerkiksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista tai vaikka muilta saman alan toimijoilta. Emme kuitenkaan suosittele suoraan kopioimaan toisten tavoitteita tai toimia, sillä ne eivät välttämättä istu juuri sinun yrityksesi toimintaan.

Ainakin näitä asioita voit tarkastella vastuullisuuden näkökulmasta:

  • hankintaperiaatteenne

  • palkkausperiaatteenne

  • kierrättäminen ja liikkuminen

  • taloudenhoitonne

  • omien palveluidenne vaikutukset ympäristöön ja muihin ihmisiin

  • omien tuotteidenne vaikutukset ympäristöön ja muihin ihmisiin.

Kerro kaikille, mitä teet

Vastuullisuustoimista kannattaa viestiä jo, kun ne ovat vasta ajatuksen tasolla. Hyviä kehittämiskohteita ja kannattavuuden kannalta merkityksellisiä vastuullisuustoimia voit nimittäin kartoittaa sidosryhmiesi, kuten henkilökunnan, rahoittajien ja asiakkaiden kanssa.

Muista viestiä vastuullisuudesta myös toimien edetessä. Vastuullisuus on kilpailuvaltti ja rahoittajien suuntaan luottamusta herättävä tekijä. Erityisen tärkeää on muistaa kertoa vastuullisuudesta sisäisesti, se kun ei onnistu ilman henkilökunnan osallistumista, mutta voi olla myös motivoiva tekijä tehdä työt entistä paremmin.

Jos vastuullisuuteen hyppääminen yksin tuntuu haastavalta, voit ottaa siihen apuja vastaan. Me Kukkuulla olemme perehtyneet vastuulliseen liiketoimintaan, ja autamme sekä pieniä että keskisuuria yrityksiä saamaan homman liikkeelle. Tarvittaessa saat meistä pitkäaikaisen kumppanin vastuullisuuden edistämiseen ja siitä viestimiseen.

-Teija

 
Edellinen
Edellinen

Kuusi vaihetta, joilla saat vastuullisuusraportoinnin käyntiin

Seuraava
Seuraava

Tarina herättää tylsänkin asian henkiin – Kiinnostava kerronta toimii monessa tilanteessa