Taloushaasteet toimivalla viestinnällä jopa rekryvaltiksi
Useissa yrityksissä on tällä hetkellä talous tiukalla, käydään muutosneuvotteluita ja pohditaan säästöjä tuleville vuosille. Säästötavoitteet herättävät kysymyksiä henkilökunnassa, mutta siinä tohinassa, kun keskitytään laskemaan budjettia, arvioimaan riskejä ja hoitamaan lakisääteisiä tehtäviä, viestintä helposti unohtuu.
Irtisanomiset, toimintojen lakkauttamiset ja muut uhkakuvat ahdistavat henkilökuntaa. Epävarmuus oman työn jatkumisesta stressaa ja vie työmotivaatiota. Saman tekee tunne, ettei itse voi vaikuttaa tilanteeseen. Tiedonpuute, stressi ja laskenut työmotivaatio vaikuttavat vielä muutosneuvottelujen jälkeen, varsinkin jos uudet tehtävänkuvat ovat epäselviä ja pelko seuraavasta kierroksesta painaa mieltä.
Tilanteessa, jossa tarvitaan talouden tasapainottamista, tarvitaan myös viestintää. Henkilökunnan tulee saada muutostilanteessa tietoa asioista oikea-aikaisesti ja avoimesti.
Vinkkejä sisäiseen viestintään muutosneuvotteluissa ja säästöjä haettaessa:
Suunnittele viestintä ja henkilöstön osallistuminen
Tarjoa kaikille sama info.
Luo tasapuolinen mahdollisuus osallistua.
Muista vuorovaikutus: keskustele, kuuntele, opi.
Käytä monikanavaista viestintää
yksiköiden kokoukset
sähköpostijakelut
henkilöstöinfot ja niiden tallenteet
videot ja kuvat
Infoa johdon talouskokouksista
Kerro ajankohdat ja mitä on käsittelyssä.
Tiedota, mitä siellä päätettiin ja kuinka nyt edetään.
Yksinkertaisuudessaan vältä hähmäisyyttä. Henkilöstö tietää kyllä, että talous koettelee, mutta jos he eivät tiedä, mitä tapahtuu, huhut alkavat liikkua. Eikä kukaan halua lukea omaa työtään koskevista muutoksista lehdestä.
Tiedossa on, että muutos aiheuttaa vastarintaa, mutta muutoskin on helpompi hyväksyä, kun siihen on voinut itse vaikuttaa. Henkilökuntaa kuunnellen voi myös löytyä säästökeinoja, joita johdossa olevat eivät olisi ikinä keksineet. Henkilökunnan osallistuminen taloustilanteen tasapainottamiseen lisää myös sitoutumista tehtyihin päätöksiin ja toimenpiteisiin ja näin ollen myös organisaatioon. Henkilökunnalle jää luottavainen olo, että yrityksessä etsitään muitakin ratkaisuja kuin irtisanomiset.
Yritysten tavoitteena on, että talouden tasapainotuksen tai muutosneuvottelujen jälkeen päästään kohti kasvua ja parempia aikoja, joka tarkoittaa usein myös uusien työntekijöiden rekrytointeja. Muutosneuvottelujen aikaan on hyödyllistä pitää mielessä, minkä kuvan yrityksestä jättää. Henkilöstön näkökulmasta hyvin hoidettu talouden tasapainotus on valttikortti myös rekryjen jälleen koittaessa. Kannattaa siis näyttää, että yrityksessä arvostetaan henkilökuntaa muutenkin kuin resurssina myös hankalassa tilanteessa.
-Teija
Meiltä saat apua hähmänpoistoon. Toimitamme sitä juuri sinulle sopivalla tavalla.