Nettisivuprojektin suunnittelu ennen kilpailutusta
Nettisivujen rakentaminen tai päivittäminen on iso projekti, eikä sitä kannata lähteä kilpailuttamaan, ennen kuin tietää, mitä on hakemassa. Päällimmäinen ajatus voi olla, että uudistusta kaivataan, mutta ennen tarjouspyyntöjen lähettämistä kannattaa ottaa pikkustoppi ja tehdä rauhallinen tarkastelu tarpeista.
Nettisivujen tekijöitä on monenlaisia. Joku on äärimmäisen taitava koodaamaan ja saamaan erilaiset toiminnot pelittämään. Joku osaa suunnitella sivujen rakenteen täydelliseksi tarkoitukseensa. Toiselta syntyy napakat ja myyvät tekstit, kun taas yksi saa sivuista näyttävän näköiset. Parhaimmillaan saat samalta tekijältä kaiken. Olennaista on tietää, mitä kaikkea olet vailla, ja mitä kaikkea pystyt mallikkaasti itsekin hoitamaan, jos haluat hoitaa.
Sivuston tarkoitus ja toiminnot
Ennen kuin kilpailutat tekijöitä, selvitä itsellesi nämä asiat:
mikä on sivuston tarkoitus?
mitä toimintoja sivuille tarvitset?
mitkä ovat omat resurssisi sivujen päivittämiseksi jatkossa?
Tarjouksen jättäjän on hyvä tietää, onko tarkoitus tehdä informoivat sivut, asiantuntijapalveluja tai portfoliota esittelevät sivut vai verkkokaupan sisältävät kotisivut. Sivujen rakentaminen on erilaista, jos on tarkoitus tiedottaa tai myydä tuotteita. Verkkokauppa tarvitsee tietenkin ostoskorit ja maksusysteemit, kun taas portfolioon on saatava kuvia tai videoita esille, ehkä suoraan somekanavista. Asiantuntija taas toivoo asiakkaan ottavan sivujen kautta helposti yhteyttä, jolloin varauskalenteri tai yhteydenottolomake on keskeisessä roolissa.
Kun sivut ovat valmiit, sinun pitäisi saada ne pidettyä aktiivisina. Jos haluat tehdä sen jatkossa itse, saatat tarvita siihen opastusta, ja sivujen on oltava helppokäyttöiset myös ”takatiloissa”. Jos taas haluat ulkoistaa sisällöntuotannon, ja mahdolliset muut päivitykset, huomioi se jo tarjouspyynnössä.
Ilme, tekstit ja kuvat
Edellisten lisäksi on hyvä pohtia
onko sivuille tulossa yrityksen olemassa oleva ilme vai tarvitaanko uusi ilme?
kirjoitatko itse sisällöt sivuille vai haluatko ne valmiina?
onko kuvapankissasi valmiita kuvia, pitäisikö ottaa uusia vai haluatko käyttää yleisten kuvapankkien kuvia?
Jos ilmettä ei ole koskaan ollutkaan tai ajatuksena on uudistua isomminkin, ja tavoitteena on tunnettuuden lisääminen, kannattaa ilme laittaa kuntoon. Tämä kannattaa ottaa osaksi nettisivuprojektia, niin samalla voit tilata sopivia elementtejä nettisivujen somistamista varten. Joskus voi myös riittää nettisivualustojen valmiit ilmeet, sekin on ok, ja hyvä huomioida tarjouspyynnössä.
Toimivat ja hyvännäköiset sivut eivät kuitenkaan riitä, niille tarvitaan myös sisältöä. Teksteillä saat välitettyä tietoa, tunnelmia ja mielikuvia. Nettisivut ovat yrityksesi käyntikortti ja paikka, joka tarjoaa perustiedot kiinnostuneille. Jos saat itse toteutettua selkeää, myyvää tekstiä, säästät siinä rahaa. Aikaa taas säästät, jos laitat sisällöntuotannonkin ammattilaisen hommaksi. Parhaimmillaan tekijä osaa myös selvittää ja lisätä sivuillesi hakusanat, joilla asiakkaasi todennäköisimmin löytää palvelusi hakukoneista. Jos haluat hakukoneoptimointia projektiin mukaan, pyydä sitä.
Niin ikään kuvat luovat tunnelmia ja tarjoavat tietoa. Laadukkaat, juuri sinun sivuillesi otetut kuvat ovat varma valinta. Yleiset kuvapankitkin tarjoavat monipuolisia kuvia, mutta ikävä kyllä niiden mukana saa usein myös persoonattomuutta. Jos haluat sivuille uudet kuvat, varaa tähän aikaa ennen nettisivujen rakentamista. On kuitenkin hyvä tietää, mitä sivuille on tulossa, niin kuvauksia voi suunnitella sivuston tarpeiden mukaan.
Nykyinen vai uusi alusta
Jos sinulla on jo ollut käytössä nettisivut, pohdi näitä asioita:
onko käytössä oleva nettisivualusta ollut itsellesi mieluinen ja toimiva?
onko vanhat sivut todella kauan sitten tehty, olisiko paras siirtyä nykyaikaisempiin ratkaisuihin?
siirretäänkö vanhoilta sivuilta tietoja vai meneekö kaikki uusiksi?
Nettisivut voidaan rakentaa täysin koodin avulla alusta asti räätälöidysti, tai hyödyntää valmiita sivustonrakennusalustoja, kuten Squarespacea tai Wixiä. Lisäksi sisällönhallintajärjestelmiä, kuten WordPressiä, voidaan käyttää sekä visuaalisten elementtien että koodin avulla sivustojen rakentamiseen. Pohdi, onko käyttämäsi järjestelmä ollut toimiva ja helppokäyttöinen.
Vanhat sivut saattavat olla jo niin vanhalla alustalla, että vaikka haluaisit jatkaa sillä, sivujen tekijä saattaa suosittaa alustan vaihtamista sekä turvallisuuden että toimintavarmuuden ja käytettävyyden takia.
Oli alusta mikä tahansa, tarkastele myös sisältöä. Haluatko tuoda vanhoilta sivuilta kuvia, tekstiä tai sivustorakenteen uusille sivuille, vai meneekö kaikki uusiksi. Tarjoukseen voi vaikuttaa se, ottaako uusien sivujen tekijä tiedot talteen vai hoidatko sen itse.
Tarkastele resurssejasi
Raha usein ratkaisee asioita, mutta muista, että huonosti toimivat sivut, jotka eivät edes löydy hakukoneista, eivät tuo asiakkaita. Taloudellisten resurssien lisäksi on tärkeää pohtia, miten paljon haluat itse olla mukana nettisivuprojektissa, paljonko sinulla on aikaa laitettavana asiaan ja mikä on toivottu kokonaisaikataulu.
Nettisivuja varten on keskeistä miettiä muitakin asioita, kuten ketkä sivuja käyttävät ja millaisella tyylillä haluat asiat ilmaista. Jos et osaa itse näitä asioita määritellä, kannattaa sekin mainita tarjouksia pyytäessäsi. Silloin on olennaista, että tekijä voi tukea sinua sivuston tavoitteiden ja toimintojen määrittelyssä.
Hyvällä suunnittelulla tarjouksen jättäminen onnistuu ja saat sitä, mitä tarvitset. Kannattaa hyödyntää ammattilaisia jo suunnitteluvaiheessa, he osaavat kysellä sinulta oikeita kysymyksiä ja auttavat sinua löytämään sopivat ratkaisut. Neuvoa voit kysyä esimerkiksi meiltä.
Varaa kalenteristamme yhteydenottoaika, niin pohditaan tarpeitasi yhdessä.
-Teija