Kuusi vaihetta, joilla saat vastuullisuusraportoinnin käyntiin

Vastuullisuusraportointi koskettaa koko ajan useampaa yritystä. Vastuullisuusraportointidirektiivi (CSRD) velvoittaa isoja pörssiyhtiöitä, mutta valuu arvoketjua pitkin kaikenkokoisiin toimijoihin. Isojen yhtiöiden on pystyttävä raportoimaan myös arvoketjun vastuullisuustoimista. Näin ollen jossain vaiheessa yhä useammalle pienelle toimijalle tulee tarjouspyynnön mukana ehto toimittaa tiedot vastuullisuustoimista. Siinä tilanteessa ajoissa aloitettu raportointi helpottaa huomattavasti tarjouksen jättämistä.

Käydään läpi, kuinka voit aloittaa vastuullisuusraportoinnin.

(Oikeasti ensimmäinen asia on, että sinulla on tahtotila asioiden muuttamiseen. Oletan, että se sinulla on jo kunnossa, joten aloitetaan käytännön toimista.)

Nainen jonglööraa Agenda 2030 kuvioilla.

YK:n jäsenmaiden sopimat kestävän kehityksen tavoitteet toimivat pienenkin yrityksen apuna omien vastuullisuustavoitteiden määrittelyssä.

  1. Perehdy ja pohdi

    Keskeistä on tuntea oman alasi vaatimukset ja mahdollisuudet vastuullisuustyön saralla, sekä tunnistaa omat lähtökohtasi. Vastuulliset teot ovat sitä, mitä teet lakien ja määräysten tuomien vaatimusten päälle. Tarkista alaasi koskevan lainsäädännön lisäksi alaa koskevat suositukset ja katso tarjoavatko alan järjestöt tietoa vastuullisuustyön tueksi.

    Pohdi, mikä sinulle itsellesi on vastuullisuudessa merkityksellistä. Tavoitteletko esimerkiksi tiettyä sertifikaattia, haluatko kehittää yritystoimintaasi vastuullisuus edellä tai etsitkö mahdollisuuksia vaikuttaa ihmisten ja luonnon hyvinvointiin?

  2. Selvitä olennaisuus

    Vastuullisuus koostuu useista osa-alueista, ja raportoinnissa huomioidaan näistä olennaisimmat. Vastuullisuus jaetaan ympäristöön vaikuttaviin asioihin, hallintotapaan ja sosiaaliseen vastuullisuuteen (ESG). Näiden alla on eri aiheita liittyen muun muassa energian käyttöön, liikkumiseen, johtamiseen, viestintään, henkilöstön kouluttamiseen ja palkkaukseen.

    Onnistuneen raportoinnin pohjaksi selvitä asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, vakuutusyhtiön, rahoittajien ja viranomaisten vaatimukset ja toiveet. Tarkastele vastuullisuustoimia myös uusien (liiketoiminta)mahdollisuuksien näkökulmasta. Mitä uutta voisit kehittää tai mihin muut alasi tekijät eivät ole hoksanneet tarttua?

  3. Kartoita nykytila

    Selvitä, missä teillä mennään vastuullisuuden osalta tällä hetkellä. Ota olennaiseksi toteamasi teemat eteesi ja kirjaa ylös, mitä asioita niihin liittyen teette jo. Selvitä, miten yrityksessäsi tehtävät asiat ja päätökset vaikuttavat muihin ihmisiin ja ympäristöön. Tarkastele myös sitä, miten toimet vaikuttavat yrityksesi talouteen.

    Tunnista, mitä tietoa vielä tarvitset. Jos jotain olennaista et saa vielä tarkasteltua, perehdy työkaluihin, joilla asiaa voit seurata.

  4. Määrittele tavoitteet ja toimenpiteet

    Nyt kun tiedät, mitä haluatte ja millä tolalla asiat ovat, on aika laatia vastuullisuussuunnitelma eli määrittele tavoitteet ja toimenpiteet. Tavoitteiden on oltava konkreettisia, mitattavia asioita, jotka ovat keskeisiä toiminnassasi. Vanhoja tuttuja ovat hiilijalanjäljen pienentämiseen liittyvät tavoitteet, pakkausten muuttaminen ekologisemmiksi, energiatehokkuuden parantaminen, henkilökunnan kouluttaminen ja niin edelleen.

    Riippuen tavoitteistasi, mitata voit sitten toimenpiteiden määrää ja vaikutuksia, energian kulutusta ja vaikkapa henkilökunnan tyytyväisyyttä.

  5. Viesti ja sitouta

    Vastuullisuustyössä keskeistä on viestintä ja sitouttaminen. Parhaiten tässä onnistut, kun aloitat molempien huomioimisen jo siinä vaiheessa, kun vastuullisuutta alat itse pohtia. Kerro henkilökunnalle, asiakkaille ja muille olennaisille tahoille missä mennään ja miksi. Kysy, kuuntele ja huomioi muilta tulevat ajatukset.

    Vastuullisuustyön onnistuminen edellyttää, että jokainen sitoutuu siihen. Sinun on ohjattava ja kannustettava henkilökuntaa toimimaan tavoitteiden mukaisesti ja kehityksestä on kerrottava. Onnistuessaan vastuullisuustyöstä tulee osa jokapäiväistä toimintaa yrityksessäsi, eikä siihen kiinnitetä enää erityistä huomiota.

  6. Seuraa ja kehitä

    Tarkkaile jatkuvasti, ovatko tavoitteet ja mittarit kohdallaan. Säädöksissä ja maailmassa tulee muutoksia, jotka voivat vaikuttaa myös sinun vastuullisuustavoitteisiisi. Myös työntekijöiden ja asiakkaiden vaatimukset voivat muuttua. Seuraa siis sekä yleistä keskustelua että omaa työtänne, ja kehitä sitä tarpeen mukaan. Kirjaa tulokset ylös ja raportoi toimistanne.

    Vastuullisuustyö ei tule koskaan valmiiksi eli ei tule hetkeä, jolloin voisit sanoa, että nyt yrityksesi on täysin vastuullinen. Siinä voi kuitenkin jatkuvasti kehittyä paremmaksi. Vastuullisuusraportointi perustuu rehellisyyteen ja mitattuun tietoon: tässä olemme nyt, tätä olemme tehneet ja tähän pyrimme.

Vastuullisuuden edistäminen kannattaa aloittaa pienin askelin. Ota muutama yrityksesi resursseihin suhteutettu tavoite ja lähde kehittämään niitä. Voit laajentaa työtä voimavarojesi ja tarpeen mukaan, kun edellisistä on jo tullut rutiinia.

Jos kaipaat vastuullisuustyön tueksi kaveria, meistä saat sellaisen. Viestinnän suunnittelun ja toteuttamisen lisäksi voimme toimia yrityksessäsi ulkoistettuna vastuullisuuspäällikkönä, jolloin saat työpanostamme käyttöösi oman tarpeesi mukaan. Vaihtoehtoisesti voimme tarjota konsultoivaa apua tai huolehtia vaikkapa olennaisuuksien selvittämisestä kanssasi.

-Teija

 
Seuraava
Seuraava

Miten yritys voi olla vastuullinen?