Miten niin kaikki, mitä teet, on viestintää?

Kukaan meistä ei voi olla viestimättä. Ilmaisemme itseämme puhumalla ja kirjoittamalla, mutta jatkuvasti myös tekojemme kautta. Viestintä on vuorovaikutusta, jossa välineenä voi olla esimerkiksi puhe, erilaiset symbolit, kuvat, eleet ja ilmeet. Se kuinka pukeudumme, miten kohtaamme toisen ihmisen ja millaisia valintoja teemme, viestii meistä ja arvoistamme. Se taas, kuinka vastaanottaja viestit tulkitsee, on toinen asia, mutta siihenkin on mahdollista vaikuttaa.

Yrityksen toiminnassa viestinnän merkitys korostuu. Yrityksen viestintää toteutetaan sekä verkossa, asiakaspalvelutilanteissa, sidosryhmien kanssa että yrityksen sisäisessä toiminnassa. Viestintä on keskeinen osa asiakaskohtaamisia, markkinointia, rekrytointia ja muuta yrityksen arkista toimintaa. Ilman viestintää yritys ei tavoita yhtään asiakasta. Ilman viestintää yrityksen työntekijät eivät tiedä, mitä heidän pitää tehdä. Ilman viestintää yritystä ei käytännössä ole olemassa. 

Jokaisella yrityksellä on jonkinlainen toiminta-ajatus, joka voi sisältää yrityksen arvot ja tavoitteet. Jotta näistä olisi hyötyä yrityksen toiminnalle, kannattaa niistä myös viestiä. Nettisivuilla kerrotut arvot eivät tarkoita mitään, jos yrityksen henkilökunta ei tunne niitä tai tiedä, miten arvojen tulisi näkyä yrityksen arjessa. Strategisiin tavoitteisiin on myös vaikea päästä, jos työntekijät eivät tiedä, mitä ja miksi tavoitellaan, ja miten ne vaikuttavat omaan työhön. Asiakas taas saa epämieluisan asiakaskokemuksen, jos verkossa ilmoitettu tieto palveluista ei ole ajantasaista tai toiminta ei muuten vastaa ilmoitettua.

Parhaimmillaan viestintä tukee yrityksen toiminta-ajatusta ja tavoitteita sekä kehittyy yrityksen ja asiakkaiden mukana. Jos viestintää ei kehitetä, sekin on viesti. Viestinnän järkevällä suunnittelulla yritys voi varmistaa, että asiakas saa kaikissa tilanteissa yrityksestä sen toiminta-ajatuksen ja arvojen mukaisen kuvan. Lisäksi työntekijöiden sitoutuneisuus ja työn sujuvuus paranevat, kun arvoista ja tavoitteista on viestitty selkeästi. Viestintää kannattaa siis suunnitella, arvioida ja kehittää osana yrityksen kokonaisuutta.

Minkä viestin sinä haluat antaa?

-Teija

Jos haluat pohtia kysymystä kanssamme ja kehittää yrityksesi viestintää porukalla, ota yhteyttä!

Edellinen
Edellinen

Mitä tuli luvattua